När du tänker på skidsport kanske du först tänker på utförsåkning. Framför dig ser du Anja Pärson eller kanske Ingemar Stenmark som flyger nedför en snötäckt bergssluttning med tyngden på dalskidan. Men det finns en till del av skidsporten, en som kanske hamnat lite i skymundan och inte har lika hög status som utförsåkningen. Vi tänker så klart på längdskidåkningen. En av de som tagit åt sig av längdskidåkningen är Elle Nikishkova, och hon så här står det om henne i en artikel i Dagens Nyheter:

Hon är långt ifrån ensam om sitt intresse. I Åre ser personalen en tydlig trend. Där infördes en obligatorisk spåravgift för tre år sedan och förra året ökade dessa intäkter med 20 procent, enligt Tommy Båtelson, ansvarig för spår och leder i Åre.
– För bara några år sedan förknippades längdåkare med snoriga, svettiga gubbar med tjockt pannben, men nu är det accepterat även bland innerstadsmänniskor. Intresset har ökat, säger han.

Och visst har det blivit mer populärt med längdskidor igen. Det är inte bara svettiga, snoriga gubbar och Gunde Svan-kopior, även innerstadsmänniskor har börjat intressera sig för att åka på längden i stället för utför. En av de saker som pekar på det är väl att Vasaloppet blir fulltecknat rekordsnabbt de senaste åren, det är enormt många som vill vara med och åka. Så, skippa snowboarden och dra på dig ett par längdskidor i stället, det är bra för kondisen och för välmåendet, och u får en fin naturupplevelse på köpet!