Att leva på det naturen erbjuder

I detta inlägg pratar vi återigen vildmark. Med ett fokus dels på vår egen fjäll och natur men även med blicken utåt mot Australiens vidder och Amerikas ”Pacific West Coast”, för att drömma om vad världen faktiskt har att erbjuda oss vildmarksälskare.

Vi som skriver på denna sida älskar givetvis friluftslivet och vad vildmarken kan erbjuda en både visuellt men även praktiskt och psykiskt. Vi älskar helt enkelt att uppleva, äta vilt och känna att vi kan överleva ute på platser som andra kanske inte alltid vet hur. Med rätt redskap och dessutom en hel del kunskap kommer en långt i vildmarken, har man tur och är vid vatten kan man till exempel fiska upp sin mat, kanske med abu garcia havsfiskerullar, och sedan tillaga den ovan egengjord brasa. I OP kan vi läsa att fjällturister lockas av vildmark och tystnad, vi kan bara instämma. Dagsturer i hisnande natur, toppturer upp på berg och fiske i vilt vatten är det vi kanske älskar mest i hela världen.

Lite mer extrem överlevnad kan vi läsa om i en artikel som nyligen publicerades i Sydsvenskan, nämligen hur en tyst turist överlevt i den Australiska vildmarken genom att äta insekter – och då främst flugor – som är fyllda av protein. När myndigheter hittade den unge tysken, som gått vilse, visade det sig att denne mycket nöjd hade hållit sig mätt på insekter och var fast besluten att fortsätta sin vandring, i ”the Australian outback”.

Västkustlig vildmark när den är som bäst

86700-ogletjarnsberget-hoga-kustenJa riktigt så exceptionella är kanske inte alla, tack och lov, men många är det som njuter av just detta att klara sig med egna medel, påhittighet och vad naturen faktiskt har att erbjuda. I SvD kan vi läsa om hur naturen kring den västligt liggande staden Seattle i USA är omringad av fantastisk natur, av tempererade regnskogar med svartbjörn och pumor men även av höga berg, djupa dalar och Stilla havets skummande vågor. Hit vill vi gärna för att vandra, klättra, paddla och utforska, men även för att äta den fisk vi fångat, berätta skräckhistorier över öppen eld och sova under stjärnorna medan den sällsynta vithövdade örnen seglar ovanför oss, letandes efter möss och ormar att äta till nattmål.

 
 

About the author

More posts by