Man brukar säga att böcker får en att fly verkligheten och komma in i andra spännande fantasivärldar, en värld som författaren skapat. Men, det finns många bra böcker om spännande expeditioner som får en att vilja bege sig ut på egna äventyr och känna pulsen. Polarexpeditionen är en sådan bok.

Ja, som vi nämnde så kan vissa böcker förtrolla bort en till andra spännande världar. Men likaså är det med Bea Uusma som nästintill blivit ett med Andréexpeditionen och den otroligt spännande ballongflygsresan mot Nordpolen.  I hennes bok ”Andréexpeditionen en kärlksresa” beskrivs resan och hennes tankar på ett sätt som både är fängslande och som kan få den mest inbitna soffpotatisen att vilja bege sig ut och se sig om i världen. Den boken väcker liv i äventyrsnärven och samtidigt får oss att reflektera över våra egna liv och vad vi gör för att få spänning i tillvaron. Har du inte hört så mycket om denna expedition har du mycket spännande läsning framför dig, och det häftigaste är nästan att man fortfarande inte vet vad det var som tog livet av expeditionsmedlemmarna, utan man får bilda sina egna teorier om vad man tycker passar bäst in.

Örnen kom inte långt

Vi vet att dem kraschade och att hela expeditionen gick åt pipsvängen. Men ändå är denna berättelse som berättas av Bea så fängslande att det är svårt att slita sig. Allt tar vid i slutet av 1890 – talet då Andrée, Frankel och Strindberg ska 1897 bege sig med en vätgasballong och resa från Svalbard över Arktis och sedan i snygga sidenkläder med champagneflaskor komma seglande i mål in över Kanada. Men mycket blev inte som dem hade tänkt sig och nu när man har facit i handen ställer man sig frågan varför dom en övervägde att fara iväg – speciellt då det redan blev fel vid starten då de fick problem med höjden och fick kasta över mycket av packningen och styrrep över bord. Detta ledde till att de strandade på packisen utan att riktigt veta hur det ska förhålla sig till detta mördande klimat och isbjörna. Ja, deras orädsla för isbjörnarna man kan ta del va i deras dagboksanteckningar visar på att de inte hade någon förståelse till en isbjörns kapacitet och hur farliga dom är. Men dom kämpade, och det är mycket av detta som boken handlar om: packning, kämparglöd och att vi vet att det är ute med dem och att när de går längs packisen så kommer dom inte många meter då isen rör sig åt ett annat håll.

Vad vi kan ta med oss av detta

Vill du ut och resa på en egen äventyrsresa i Andrées anda kan det vara viktigt att tänka på följande:

  • Välj säkert och bekväma kläder före snygga
  • Kommunicera med anhöriga så att alltid någon vet var ni befinner er
  • Var hellre lite försiktig är lite för dumdristig
  • Ha med dig utrustning av god kvalitet du litar på
  • Ha även med dig egen kunskap eller åk med människor som besitter den kunskap som behövs och som du saknar.
Behöver du lite mer mod så läs denna artikel.