Sport och midnattssol

Är det en plats om någon som är som gjord för just spännande utomhusaktiviteter så är det Norrbotten. Via www.hotellluleå.com kan man boka hotell i närområdet där man vill hitta på dagsutflykter och äventyr.

8185402--I Kuriren kan vi läsa om hur Luleå klättrar på listan över de kommuner i landet som bedöms ha start idrottslig förankring. Kriterier som avgör hur pass högt kommunen kommer på listan är bland annat tillgången på arenor, antal idrottsevenemang att besöka samt aktiva idrottsklubbar. Detta är positivt, främst för de som lever och verkar, växer upp och utvecklas uppe i nordliga norr, men även för de som är turister och älskar sport. Så här ser listan ut till och med Luleå:

 1. Stockholm
 2. Karlstad
 3. Malmö
 4. Göteborg
 5. Linköping
 6. Växjö
 7. Solna
 8. Västerås
 9. Umeå
 10. Östersund
 11. Luleå

Isbrytare ut i Piteå skärgård

Det är inte bara norrsken, midnattssol och hundspann som lockar turister till Norrlands pärlor, även havsbad och isbrytare är exotiskt när det kommer till turism från andra delar av Europa. I Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur Italienare som aldrig satt sin fot på havsis blir alldeles till sig när de får gå ut på isen på isbrytartur i Piteå skärgård. Det var Michelin som skickade alla sina återförsäljare i Italien till norra Sverige för att uppleva en för dessa helt nytt klimat. Samma skärgård är under sommaren befolkad av solbadare och turister, med ett av Sveriges största hotell på strandremsan. Isen, mörkret och kylan är bara en annan omgivning och en annan känsla.

En annan populär sevärdhet är givetvis att uppleva midnattssol från en hög höjd. Det är många turister i Kiruna som vandrar den så kallade Midnattssolstigen, med en höjd på 724 meter över havet. Det går över 15 000 personer leden varje år, nyrustad och återinvigd som den dessutom är. Mer om denna stig kan man läsa om i NSD.

 
 

About the author

More posts by