Stötta barnen i sport

Blogg om sportAtt barn sportar för att det är roligt ska vara en självklarhet, men vad som sätter käppar i hjulen många gånger är alltför tävlingsinriktade föräldrar som pressar till vinster istället för att stötta och ha kul tillsammans med sina barn – detta vill den idrottspsykologiske rådgivaren Johan Fallby förändra med sin nya bok om att skapa en sund föräldrakultur.

Tidigare har vi skrivit om hur det finns en hel del inomhussporter att välja bland om man vill börja sporta. Men för en hel del barn blir sporten allt annat än rolig, som den är tänkt att vara från början, och detta på grund av föräldrar som lägger all vikt på att vinna istället för att stötta. Något som i den idrottspsykologiske rådgivaren Johan Fallby själv som barn råkat ut för när hans pappa i en paus under en bordtennismatch lagts sig i sonens spel med en rad olika goda råd och tips för att sonen skulle vinna – vilket slutade med att Johan röt åt sin pappa, likt många barn i hans dåvarande ålder, att ”gör det bättre själv då”. Ett utbrott som kom att förändra deras relation för all framtid då pappan lärde sig att stötta istället för att lägga sig i, något Johan nu alltså vill hjälpa andra föräldrar att göra för att skapa en sundare föräldrakultur inom sporten.

Har skrivit en bok i ämnet

Med titeln ”Gör det bättre själv om du kan!” tar Johan Fallby upp en rad olika saker rörande föräldrarollen som förälder till ett sportande barn och också många frågor som kan dyka upp, skriver Dagens Nyheter. Vad han bland annat skriver om är råd rörande att skapa motivation, stöttning och hur man ska hjälpa barnet att välja vilken idrott de vill utöva – så att läsa boken kan alltså bli en riktig ögonöppnare för sporttokiga föräldrar som pushar barnen att bli bäst istället för att ha roligt.

 
 

About the author

More posts by