Svenskarna älskar sin friidrott

Är väderberoendet en orsak till att svenskarna är galna i friidrott? Regn, slask, snöstorm och torr, krispig kyla. Vi är vana vid många utmaningar när det kommer till sportandet. Friidrott är en av svenskarnas favorit när det kommer till TV, vi levererar också bra utrustning internationellt.

Svenskarna är galna i friidrott. Ett naturnära folk i ett land med varierande väder kan vara anledningen till att vi älskar friidrottens alla grenar. Dels är vi av tradition starka i friidrott, men vi har också stor pålitlighet vad gäller produkter. Nordic Sport är ett norrländskt företag som är ledande leverantörer för friidrottsutrustning både i Sverige men också internationellt. Detta indikerar att vi har hög status när det kommer till grenen, både som utövare men också som producenter.

Folkligt och roligt

Historiskt sett har vi varit pionjärer i friidrotten. Svenska idrottsförbundet bildades 1895 och var på den tid bland de första i världen.  Idrottsföreningar runt om i Sverige startas upp och går också att påvisa jämställda siffror vad gäller könsfördelning. Detta kan vara en anledning till att det är så populärt, både att konsumera men också att utöva själv. Att SVT ökar sitt utbud av bevakningen på friidrott just nu är också en stark indikator på att vi konsumerar denna genre med stort engagemang. Teorierna är olika till varför det går hem så bra hos svenskarna.

Fördelen med friidrott är att det passar både inom- och utomhus, och att dess variation gör att vi alla kan hitta vår egen favoritgren. Många ungdomardras till friidrotten. Den kan anpassas till olika förutsättningar och funktionsvariationer, vilket också gör den mer lättillgänglig och rolig. Det krävs inte stora lag för att få ihop en förening, och dessutom är det lätt att jämföra resultat.

Svenskarna kan vara smått blygsamma när det gäller nationella bragder, men visst kittlar det något när vi ser dessa typer av arkivfilmer:

 
 

About the author

More posts by