Undvik hälsodrycker

Att leva ett aktivt liv kräver att man tar hand om såväl kropp som själv, och det gör du genom att träna och äta rätt och nyttigt – och detta inkluderar inte till motsats av vad många tror att dricka så kallade hälsodrycker. En 50 cl vitamindryck som saluförs som nyttig innehåller nämligen lika mycket socker som en 33 cl burk läsk – och det är inte speciellt nyttigt.

frukt juice dryckEfter en lång dag i vildmaken, på cykelsadeln eller ett ansträngande träningspass är det viktigt att man laddar kroppen med energi och vitaminer. Men det gör man inte genom att dricka de så kallade hälsodryckerna som många företag säljer under flaggen att de skulle vara nyttiga, för det är dem egentligen inte. Till exempel skriver Metro nu i en artikel om hur en vanlig populär Aloe Vera dryck på 50 cl flaska faktiskt innehåller lika mycket socker som en 33 cl burk med läsk, och alla vet ju att läsk varken är bra för tänderna, kroppen eller som återhämtningsdryck efter fysisk ansträngning. Så om man vill vara nyttig och få i sig rätt mineraler och vitaminer ska man inte försöka ta om- eller genvägar – det handlar om att äta rätt, röra på sig och undvika socker, inte att dricka en dryck som påstås vara nyttig. Till exempel säger dietisten Sofia Antonsson att det heller inte ens finns vetenskapliga studier som skulle stödja detta påstående om att jus Aloe Vera ens skulle vara bra till någonting, så varför skulle det då vara bra att dricka det?

Aloe Vera-företaget försvarar sig

Till tidningen säger det berörda företaget att deras dryck även finns som sockerfri, men att innehållet i den flaskan då är hälften så mycket Aloe Vera som i den fladska som Metro tittat på. Dock svarar man inte på kritiken gällande att Aloe Vera skulle vara helt och håller verkningslöst, så det är upp till varje person att ta ställning till. Men en sak är i alla fall säker: om du behöver återhämta dig efter fysisk ansträngning – drick vatten istället och undvik hälsodrycker!

 
 

About the author

More posts by